Michael Engelberg: Att vara närvarande, där det sker

Allt fler sitter framför datorn och/eller stirrar ner i sin telefon varje dag, långa och många timmar. Jag är tyvärr en av dem. Verkligheten kräver det. Vi skickar mail, svarar på frågor och fyller i blanketter och ordnar underlag för bedömning av system som bara den.

Det vi förlorar är kontakten med verkligheten. Fredrik Rosengren skrev mycket insiktsfullt 2017-10-01 att management har en bild som i alla väsentliga delar skiljer sig från verkligheten. Det är så, för att få en bild av verkligheten, behöver man faktiskt göra besök i verkligheten, ju fler besök desto bättre.

Under mina 35 år med risk- och säkerhetsfrågor har jag sett, att ju sittvänligare stol, och finare titel, desto större skillnad vad gäller min uppfattning om vad som händer jämfört med verkligheten. Du förlorar i effektivitet och kvalitet.

När jag började med säkerhetsfrågor var det en ständig kamp mellan teoretiker och praktiker. Teoretikerna var självklart finare än praktikerna. Jag såg väldigt snart att ska du bli verkligt framgångsrik, ska du vara både och. Teorin är fantastisk och nödvändig om den bottnar, dvs. fungerar i verkligheten. Förut kallades de hyllvärmare, alla fantastiska pärmar i löpmeter efter löpmeter som ingen läste. Vad kallas de idag? Molnvärmare?

Så jag skapade ett system på -90 talets början som jag kallade Verksamhetsskydd. Det blev 2 böcker, och en del i min juristutbildning och det blev 2 fungerande system som jag byggde upp ett åt dåvarande Kammarkollegiet och sedan Riksskatteverket, Kronofogden och Skattemyndigheten. Min dåvarande chef på Riksskatteverket tog med sig systemet till RPS och nu används det även av Polismyndigheten sedan flera år. Jag fick chans att utbilda i risk management på Företagsuniversitetet, där böckerna var kurslitteratur i många år.

Systemet har under årens lopp givit mig och mina uppdragsgivare 6 nomineringar till risk- och säkerhetspris och 4 pris för outstanding work within the area of safety and security, som de hade sagt i ett engelskspråkigt land. BRÅ har gjort en utredning om systemet när det gällde jobb mot organiserad brottslighet.

Vad består hemligheten i? Jo, se till så att teori och praktik fungerar tillsammans. Walk the ground och se till så att det fungerar. Svårt? Nä. Men det kräver ett genuint intresse och vilja och ansvarskänsla för resultatet. Det kräver också samsyn om hur och vad. Ni vet samtala med varandra. Men också att Hitta lösningar, justera och justera få det att fungera. Släpp på prestigen. Jag anser alltid, med rätta att jag är den dummaste personen i rummet. Jag har alltid utbildat mig i de praktiska sysslorna, för att förstå sambandet.

En vän sa till mig i ett stort projekt (8 miljarder) där jag var Risk manager och safety officer: ”sluta maila!”. Vi kan inte starta utan att någon faktiskt trycker på knappen, ni vet, faktiskt gör något. Där har ni det. Det är faktiskt inte svårare än så. Vi kan inte bygga någonting utan att någon faktiskt gör något. Det är för dem som bygger, de som fysiskt gör något, som vi har alla system, inte för systemet i sig. Det är där ute, i verkligheten som det händer, det är också där det är viktigt att vara.

Så ut och njut av fantastiska människor som gör något. Ge dem det stöd de faktiskt förtjänar, var närvarande. Se till så att det fungerar på ett vänligt och ödmjukt sätt men med skärpa. 🙂

Då lyckas ni.

Om Michael Engelberg

Michael har 35 års erfarenhet av risk- och säkerhetsfrågor och har arbetat som Risk Manager och Säkerhetschef för myndigheter och privata koncerner – de senaste 10 åren som BAS-U och P. Han har skrivit böcker om risk- och säkerhetsarbete och utbildat inom Risk Management på Företagsuniversitet där böckerna var kurslitteratur. Michael har blivit nominerad 6 gånger för olika risk- och säkerhetspris och vunnit 4 av dessa.

Intresserad av att lära dig mer om BuildSafe? Kika gärna på vår produktsida eller boka en demo så hör vi av oss!

Relaterade inlägg

Arrow-up

Prenumerera på intressanta nyheter och perspektiv