Byggindustrin: Konkurrensen inom contech ökar – BuildSafe lägger till nya tjänster

1 juni 2020, av Nomi Melin

Arbetsmiljön är utgångspunkten för den digitala plattformen BuildSafe, men nu breddar företaget sitt utbud i syfte att täcka in hela kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet.

– Sedan vi startade har vi fokuserat på att starta en branschstandard för arbetsmiljöarbetet, men under de senaste åren har vi även jobbat med att utveckla nya och innovativa sätt att skapa säkra och effektiva byggprojekt. Grunden är att få till ett bra samarbete mellan alla delar i projektet, säger Viktor Broberg, vd på BuildSafe.

Uppdateringen av plattformen har tre fokusområden:

1. Stöd för alla typer av inspektioner – användare kan nu täcka in kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet på samma plattform.

2. Analysplattform – byggprojekt kan nu få enkel tillgång till en mängd olika nyckeltal som gör det lättare att göra beslutsfattandet proaktivt snarare än reaktivt.

3. Arbetsplatsintroduktioner – möjliggör digital registrering av samtliga projektmedlemmar och deras kvalifikationer innan de anländer till projektet.

Användarna driver utvecklingen

Utvecklingen är driven av de behov som branschen har, enligt Viktor Broberg.

– Vi har startat upp och stöttat över 3 000 byggprojekt och fått massor av input. Det är naturligt för oss att omfatta alla processer som rör säkerhet och effektivitet, säger han.

En viktig del i utvecklingen av BuildSafes plattform är det som man kallar för arbetsplatsintroduktion. Det innebär att alla i ett projekt kan registrera sina personuppgifter och kvalifikationer innan de anländer till arbetsplatsen. Därefter får användaren tillgång till plattformen och kan komma i gång direkt.

– Det garanterar att projekten kan får en användbar översikt av alla på arbetsplatsen, samtidigt som alla medarbetare enklare kan komma i gång. Det är ett väldigt stort värde att kunna nå ut till alla på projektet, säger Viktor Broberg.

Särskilt viktigt i coronatider

Behovet att samla hela projektet på en plattform blir extra tydligt så här i coronatider tror han.

– När vissa centrala tjänstemän arbetar hemifrån kan det vara extra viktigt att kunna nå alla i projektet enkelt via en kanal. Vi har exempelvis precis utvecklat en meddelandefunktion som direkt når ut till hela leverantörskedjan. Vi fick önskemål om detta i takt med att behovet ökade att snabbt få ut uppdaterad information, så det är ett exempel på hur våra kunder bidrar till utvecklingen, säger Viktor Broberg.

Vill expandera på fler marknader

Målet med breddningen av BuildSafe är inte att omfatta allt.

– Vi tror inte på att bli en heltäckande lösning, utan fokuserar stenhårt på de processer som bidrar till ökad säkerhet och effektivitet. Det har vi hela tiden med oss i dialogen med våra kunder, säger Viktor Broberg.

Sedan två år tillbaka finns BuildSafe även i Storbritannien, där fokus på säkerhet i byggbranschen är stort. Nu finns planer på att expandera på fler marknader i Europa, närmast ligger Norge i fokus.

– Vi jobbar också med att översätta vår plattform till olika språk utifrån vad användaren vill ha. Det händer väldigt mycket inom byggbranschen i dag och vi ser en stark efterfrågan. Vi tror att det är viktigt att hålla sig till sin vision och fokusera på de saker som skapar störst värde för kunderna, säger Viktor Broberg.

Läs hela artikeln i Byggindustrin här.

Relaterade inlägg

Arrow-up

Prenumerera på intressanta nyheter och perspektiv